Bakıcıların dikkat etmesi gereken hijyen kuralları

28 yıllık bakıcı ajansı olarak, tüm yaşlıların, tüm hastaların ve tüm anne babaların beklenti duyduğu ihtiyaçlara uygun, gündüzlü veya yatılı bakıcı hizmeti vermekteyiz. Bakıcı arayan aileler için, güvenilir, akıllı, becerikli, referanslı ve tecrübeli bakıcıların olması kadar önemli olan, diğer bir konuya dikkatinizi çekmek isteriz. Bu nedenle, bu haftaki konumuzu, bakıcıların dikkat etmesi gereken hijyen kuralları, şeklinde bilgiler olarak kaleme aldık.

Kişisel bakım, günlük yaşantımızın temel kurallarından biridir. Bu nedenle, ilk başta ele alacağımız konu, tüm bakıcı branşlarının ortak olarak dikkat etmesi gereken, kişisel hijyen kurallarıdır.

Bakıcıların dikkat etmesi gereken hijyen kuralları

Bu kurallara gelirsek;

  • Bakıcıların tırnakları kısa ve ojesiz olmalıdır.
  • Diş bakımını düzenli yapmalı, her gün duş alıp, ağır parfümlerden uzak durup, deodorant kullanmalıdırlar.
  • Her zaman soft ve sade olmalıdırlar.
  • Kılık kıyafetinin temiz ve özenli olması, sokak kıyafeti ile ev kıyafetinin farklı olması gerekir. İster yatılı bakıcı olsun, isterse de gündüzlü bakıcı olsun, günlük yedek kıyafetleri olmalıdır.

“Bildiğiniz üzere, bakıcılar kendi içinde branşlara ayrılır. Çünkü, her branş için ayrı bir kabiliyet ve istek gerekir. Kısacası, her bakıcı sevdiği branşta çalışırsa, bu iki taraf içinde daha mutlu sonuçlar elde edilmesini sağlar.”

Dilerseniz sizlere, bakıcı branşlarına göre sırasıyla, dikkat edilecek hijyen kurallarını açıklayalım.

Öncelikle yaşlı ve hasta bakıcıların dikkat etmesi gereken hijyen kurallarından başlayabiliriz;

-Yaşlı bireyi, hiçbir kimyasal ürünle temas ettirmemeye özen göstermelidir.

-Dışarıdan gelmek, yaşlıya yemek pişirmek, ilaç vermek vs. gibi durumlarda ellerini sık sık yıkamaya özen göstermelidir.

Yaşlı bakıcı için, evinizde günlük yedek kıyafetleri için, bir dolap veya çekmece ayırabilirsiniz.

-Bakıcı, yaşlının yaşadığı ortamın hijyeni, yani, evin tertip ve düzeni, lavaboların temiz olması, çamaşırların yıkanıp ütülenmesi, en az haftada bir yatak çarşaflarının değişimi gibi, temizlik görevlerini yapması gerekiyor.

Yaşlı bakıcı, mutfak temizliğini, yani gıdaların hazırlandığı ve saklandığı ortamların temiz ve özenli tutulması ile ilgili, hijyen kurallarını bilip, uygulaması gerekiyor.

Az önce saydığımız kurallar, yaşlılarda olduğu gibi, hastaların yanında çalışan hasta bakıcılar için de geçerlidir. Tüm bunların yanı sıra, hasta bakıcılar için üzerine ekleyebileceğimiz kurallar ise;

-Özellikle yatalak hasta bakıcı, hastada yara oluşumu ve enfeksiyon başlamaması için, sık sık hastanın pozisyonunu değiştirmeli, vücut temizliğine çok dikkat etmelidir.

-Ayrıca hastanın kıyafetlerini ve yatak çarşaflarını daha sık değiştirilmelidir.

-Hastanın odası sık sık havalandırılmalı, odanın tozu alınmalı ve temiz bir ortamda hastanın bakımı yapılmalıdır.

-Hem kendi sağlığı için, hemde hastanın özel bölgelerinin temizliğine de dikkat edilerek, hasta bakıcı eldivenle çalışmalıdır.

-Hasta bakıcı, dışarıdan aldığı virüsleri hastaya bulaştırmamak için maske kullanması, doğru bir hareket olacaktır.

Bebek bakıcı ve çocuk bakıcının dikkat etmesi gerekenler, çoğunlukla aynı kurallardır. Sadece, bebek bakıcının hijyen konusunda biraz daha bilinçli hareket etmesi gerekir. Çünkü, bebek bakıcılar, yenidoğan ve 0 – 1 yaş arası bebeklerin, en korunmasız döneminde çalışırlar”

Şimdi, bebek bakıcı ve çocuk bakıcıların uyması gereken hijyen kurallarına gelirsek;

Bebek bakıcı, özellikle bebekle birebir olduğu zamanlarda, beyaz ve açık pastel tarzlarda, penye tarzı ( pamukçuk, toz ve tüy toplamayan) pulsuz, işlemesiz kıyafetler tercih etmelidir. Çünkü, bebek ile temas ettiğinde zarar vermeyecek özende olmalıdır.

Bebek bakıcı içinde, evinizde günlük yedek kıyafetleri için, bir dolap veya çekmece ayırabilirsiniz.

-Dışarıdan geldiğinde, bebeğin her altını değiştirdiğinde, bebeğe yemek pişirdiğinde gibi, çok sık ve kritik durumlarda, ellerini temiz tutmalıdır.

Bebek bakıcı, sokakta veya parktayken, dışarıdan gelecek olan, sevme, öpme gibi durumlarda, temkinli davranıp, bebeğin dışarıdan mikrop almasını engellemelidir.

-Bebekle dışarıdan geldiğinde, bebeğin el ayak temizliğini yapmalı ve kıyafetlerini değiştirmesi gerekir.

-Özellikle yaz aylarında, bebeğe her gün duş aldırmasını öneririz.

-Bebeğin altını belli bir rutinde değiştirmeli ve pişik olmasını engelleyecek hijyeni sağlamalıdır.

Prematüre bebeğin bakımında ve yeni doğan bebeğin bakımında, ilk aylarda, altını pamukla ve kaynamış soğumuş su ile temizlemesini, büyük ihtiyacını gören bebeğin altını muhakkak yıkayarak temizlenmesini öneriyoruz.

-Bakıcı, ister yatılı çocuk bakıcı olsun, isterse gündüzlü çocuk bakıcı, günlük yedek kıyafetleri olmalıdır.

-Çocuğun ayı veya yaşı kaç olursa olsun, hiçbir kimysal ürünle temas ettirmemeye özen göstermelidir.

Çocuğun sağlıklı beslenmesi için, iyice yıkanmış, taze sebze ve meyveler kullanması çok önemlidir.

-Çocuğun odasını havalandırmalı, emeklediği veya yürüdüğü alanları temiz tutmalı, ayrıca oyuncaklarını düzenli olarak temizlenmesinden sorumludur.

-Çocuğun odasının temizliği, kıyafetlerinin yıkanıp ütülenmesi, günlük taze yemeklerinin hazırlanması da, bakıcının dikkat etmesi gereken hijyen kuralları arasındadır.

Bakıcıların dikkat etmesi gereken hijyen kuralları, bakıma ihtiyaç duyan herkesin sağlıklı yaşaması için çok önemlidir. Dünyamız, yeterince kirlenmiş durumda. Doğal yiyeceklerin hemen hemen yok olduğu yaşantımızda, virüslerden, hastalıklardan ve kronik rahatsızlıklardan korumamız için, bu hijyen kurallarına uymanın, hayati önem taşıdığının hepimiz farkındayız. Bizlerde bu haftaki yazımızda, sizlere bu konularda bilgi aktararak, bakıcı seçimindeki kriterlerinizi belirlerken yardımcı olmak istedik. Bakıcı konusunda isabetli ve tecrübeli bakıcı bulmak için, bizi arayabilirsiniz.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Yöneticisi
Güldan Şahbaz
22.04.2020

Yazımızı Paylaşır mısınız?


error: