2015 yılında yapılan düzenleme ile ev hizmetlerinde çalışanların, çalıştırılanlar tarafından prim ödenerek, sigortalı yapılması zorunlu hale getirildi ve şimdi sizlere Ev çalışanına sgk nasıl yapılır ?, Ev yardımcısına skg nasıl yapılır? Ev hizmetlerinde sgk primi ne kadardır? bilgiler sunmak isteriz.
Ev işlerine yardımcı bayan tarafından yapılacak temizlik, ütü, yemek, çamaşır, bulaşık, alışveriş, bahçe işleri ile çocuk bakıcısı tarafından ihtiyaç sahibi ailelere, bakıcı şirketleri ve yardımcı bayan şirketleri tarafından verilen çocuk bakıcılığı ve yaşlı bakıcısı, hasta bakıcısı tarafından yapılan yaşlı bakımı ev hizmeti sayılmaktadır.
Bu işleri ev sahibi ve yakınları dışında yapanlar da işçi sayılıyor. Evinize aldığınız her ev hizmet elemanı için artık siz de bir işverensiniz ve aldığınız, ev çalışanını sigortalı yapmak zorundasınız. Yani, temizlikçi bayan için sigorta, ev işlerine yardımcı bayan için sigorta, yaşlı bakıcısı için sigorta, hasta bakıcısı için sigorta, çocuk bakıcısı için sigorta, bebek bakıcısı için sigorta yapma zorunluluğunuz var.
Ev hizmetlerinde çalışanların kayıt altına alınması için, istihdama katkı sağlanması amacıyla düzenleme yapılarak, ev hizmetlerinde işçi çalıştıranların istihdam teşvikinden yararlanmasına imkân tanındı.
Çalışanların ay içinde kaç gün çalıştığı hususunda ise;
İster ayda bir temizlikçi kadın almış olsanız, ister haftada 1 gün temizlikçi alıyorum deseniz bile, sigorta yapmak zorundasınız. Burada sadece yapacağınız sigortanın içeriği farklı.
Şu şekilde;
Ayda 10 günden az çalıştırıyorsanız iş kazası ve meslek hastalığı için sigorta yaptırmanız gerekiyor ve primi de işveren sıfatıyla ev sahibi öder.
Eğer, ayda 10 gün ve üzerinde çalıştırıyorsanız, genel sağlık sigortası ve emekliliği de kapsayan sigorta yaptırmanız gerekiyor ve işveren olarak ev sahibi ödemesi gerekiyor.
Evlerde çocuk bakımı ya da temizlik işlerinde çalışanlar istihdam seferberliği kapsamına alındı, ev hizmetlerinde işçi çalıştıranlar da teşviklerden yararlanacak.
İlk defa 01.05.2015 tarihinde uygulamaya başlanan, ev hizmetlerinde çalıştırılan, bebek bakıcısı, temizlikçi, yaşlı bakıcıs, hasta bakıcısı, ev işlerine yardımcı bayan gibi çalışanların sigorta bildirimlerini sağlayan sistem sgk ek9 sistemi olarak tanımlanmaktadır.
Ev çalışanına SGK nasıl yapılır ?, Ev Çalışanları sigorta pirimi ne kadardır ?
10 günden fazla çalışan ev hizmetleri teşvik kapsamında olup olmadığına göre ödenecek prim tutarları farklılık göstermekte. Brüt asgari ücret 2018 tutarının belirlenmesi ile birlikte 01 Ocak 2018 tarihi ile 31 Aralık 2018 tarihleri arası ödenecek ev hizmetleri sgk prim tutarı şu şekilde olacaktır;
Prim borçlarınızı düzenli ödüyorsanız ve son ödeme vadesi geçmiş sigorta prim borcunuz yoksa 5510 yüzde 5 ‘lik indirimden yararlanırsınız. Bu durumda asgari ücret desteği ile beraber günlük 18,65 TL aylık olarak ise 559,58 TL ödeme yaparsınız.
Eğer prim borçlarınızı düzenli ödemiyorsanız indirimsiz olarak günlük çalışma için ödeyeceğiniz tutar 25,36 TL, aylık ise 761,06 TL olacaktır.
Eğer 10 günden fazla çalışanınız 4447/10. madde sigorta prim indirim şartlarını sağlıyorsa, prim borçlarınızı düzenli ödüyorsanız ve son ödeme vadesi geçmiş sigorta prim borcunuz yoksa bu durumda asgari ücret desteği ile beraber günlük olarak 8,16 TL, aylık ise 245,01 TL ödeme yaparsınız.
Yabancı çalışan sigorta primi ve temizlikçi kadın sigorta hesaplaması da yukarıdaki şekilde hesaplanmaktadır. Yabancı işçi ssk prim tutarı; hesaplanırken teşvikler de göz önüne alınır. Yabancı sigortalılar da sigorta prim indirimlerinden yararlanabilir.
SGK ev hizmetleri 10 günden az çalışan sigorta primi ne kadar 2018?
Evde çalışanların sigortası; 10 günden az yapılacaksa bildirimin sgk ek-9 10 günden az çalışanlar kapsamında yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda; bildirim için ev hizmetleri sigortalısının aylık olarak 75 saatin altında ya da 10 günün altında çalışmasının olması gerekiyor. Ev hizmetlerinde çalışanların sigorta primi günlük olarak brüt asgari ücretin %2 ’sidir. Sadece iş kazası ve meslek hastalığı primi ödenir.
Evde çalışan sigortası 10 günden az olması halinde bu sigorta çalışanın emekliliğine sayılmaz. Çalışan bu kapsamda yatan primlerle emekli olamaz.
Ev çalışanına SGK nasıl yapılır ? Ev hizmetlerinde çalışanların sigorta primi ödemesi nereye ve nasıl yapılır?
Ek 9 10 günden fazla prim ödemesini; SGK ile anlaşmalı tüm banka ve PTT şubelerinden “SGK-Mosip Ödemeleri-Ek 9 10 Günden fazla Prim ödemesi ya da Ek 9 10 Günden Prim Ödemesi” menülerini kullanarak yapabilirsiniz. 10 günden fazla çalışan prim ödeme ve 10 günden az çalışan prim ödemelerini; kredi kartınız ile SGK kredi kartı ile prim ödeme sisteminden de yapabilirsiniz. Ev işlerine yardımcı bayan konusundaki ihtiyaçlarınız için en iyisi bizi arayın.
Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Danışmanı
Güldan Şahbaz
30.07.2018