Tecrübeli yardımcı bayan, ister yabancı yardımcı olsun, ister Türk yardımcı, çalıştığı evin kuralları dışına çıkamaz ve çalıştığı ailenin bireylerine, saygı çerçevesinde mesafe kurarak davranır. Evin düzenine alıştıktan sonra, işverenin istediği doğrultuda, temizlik işlerinin tümünü, kendi insiyatifi ile yönetir. Bu haftaki yazımızda, evde çalışan yardımcıların temizlik kuralları nelerdir ? konusunu kaleme aldık. Sizlere bu kuralları aktararak, gündüzlü veya yatılı yardımcı bayan seçimindeki kriterlerinizi belirlemeniz de, yol göstermek amacındayız.
Peki nedir bu kurallar?
*Tecrübeli yardımcı, kişisel bakımına, kılık kıyafetine ve evdeki hijyen kurallarına dikkat ederek çalışır.
*Her evin düzeni, kuralları, yaşam şekli ve kültürü farklıdır. Tecrübesiyle, çalıştığı ailenin şartına – şurtuna göre kendini şekillendirir.
*Tecrübeli yardımcı personeli her zaman yönlendirmeye gerek yoktur. Temizlik yaparken, bir sistem içinde hareket eder. Temizlik, evde nereden başlar ve nerede biter, bilir. Evin lavabo ve mutfak gibi, en çok kullanılan ve hijyenin en önemli olduğu noktaları, hergün temizler.
*Evin cam, halı, koltuk, mutfak dolabı, buzdolabı gibi alanlarının temizliğini yaparken, bu alanlar için ayrı bir kova ve temizlik bezi kullanır. Evde yaşayan çocuk, bebek, yaşlı gibi bireylerin iç çamaşır, çorap ve havlularını ayrıştırarak yıkar.
*Mutfak dolap içleri, yatak odası dolap içleri, evdeki çöp kutularını, düzenli olarak temizler. Buzdolabı temizliğini muntazam yaparak, tarihi geçen, çürüyen varsa bekletmeden atar. Eve, marketten veya pazardan gelen yiyecek, içecekleri temizleyip, yıkayıp kuruladıktan sonra yerleştirir.
*Evinizde yapılması gereken, mutfak temizliği, banyoların temizliği ve yemek yapımı gibi işleri düzenli bir biçimde yapar. İşlerini bir sisteme koyarak, evdeki her gün yapılması gereken işler, her hafta yapılması gereken işler ve her ay yapılması gereken işler olarak, planlı şekilde yürütür.
*Çalıştığı evin biten eksikleri için, eksik listesi çıkarır. Evdeki yiyecek, içecek kullanımında, zamanında tüketme konusunda işverene yardımcı olur. İsraftan kaçınır.
*Evdeki eşyaları temizlerken, eşyasına göre hangi deterjanı kullanacağını ve ne şekilde temizleyeceğini bilir. Örneğin; deri koltuk, ahşap eşya, gümüşler ve mermer gibi eşyaları…
*Misafir için, yemek yapımı, sunumu, masa hazırlama, servis yapma gibi incelikleri bilir.
*Çamaşırları yıkarken, rengine ve hijyenine göre ayırır. Ayrıca, yıkanan çamaşırın cinsine göre, nasıl yıkanması ve ütülenmesi gerektiğini bilir. Örneğin; narin, ipek, triko şeklindeki kıyafetlerin, yıkanma derecesi ve elde yıkanması gibi.
İşverenlerin evdeki temizlik kuralları konusunda en önemli beklentilerine gelirsek;
18 yılı aşkındır, ev personeli temin eden, insan kaynakları uzmanı olarak, yüzlerce işverenle görüştüm ve eleman temin ettim. Bizlere, ev işlerine yardımcı bayan arıyorum diyerek başvuran işverenlerin, başlıca beklediği temizlik kurallarını, şu şekilde sıralayabilirim;
- Bir evde yapılan temizliğin yüzeysel değil, derinlemesine ve detaylı yapılması
- Doğru temizlik kurallarıyla uygulama yaparak temizlemek
- Her zaman, evde çalışan yardımcı bayanın arkasında olup, kontrol etmek zorunda kalmamak
- Söylemek zorunda kalmadan, uyarmadan ve tenkit etmeden hizmet almak
- Yardımcının da, kendi kişisel temizliğine ve görüntüsüne dikkat etmesi
- Evdeki eşyaları incitmeden ve yıpratmadan kullanması
- Tutumlu, özenli ve saygılı bir şekilde uzun vadede, kendini hiç değişime sokmadan, ilk gün gibi çalışması gibi…
Bu haftaki yazımızda sizlere, evde çalışan tecrübeli yardımcıların temizlik kuralları nelerdir? bilgiler aktarmaya çalıştık. Daha fazla bilgiye ulaşmak için, diğer makalelerimize göz atabilir ve tecrübeli yardımcı için bizi arayabilirsiniz.
Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Yöneticisi
Güldan Şahbaz
06.05.2020