Evdeki Yatılı Bakıcının Çalışma Düzeni Nasıldır?

Evdeki yatılı bakıcının çalışma düzeni nasıldır? sorusu, bakıcının branşına göre değişir. Yani, yatılı bebek bakıcısı, yatılı çocuk bakıcısı, yatılı yaşlı bakıcı, yatılı hasta bakıcı ve yatılı yardımcı bakıcı gibi branşlar, alacağı sorumluluğu belirler. Bu haftaki yazımızda, bütün bu yatılı bakıcı branşlarının, çalışma düzenleri hakkında bilgiler paylaşacağız. 

Evdeki yatılı bakıcının çalışma düzeni nasıldır?

Yatılı Bebek Bakıcısı Nasıl Bir Düzende Çalışır?

Yatılı bebek bakıcısı;

*Haftanın 6 günü çalışır ve 1 gün izin kullanır. İzin günü, ailenin ve bebek bakıcısının isteğine göre baştan konuşulur.

*Bebeğin bakımından sorumludur. Bu sorumluluk, çalışan bir annenin bebeği ise, bebeğin gündüz tüm rutinini tek başına yönetme ve sürdürme becerisine bağlıdır.

*Eğer anne çalışmayan bir anne ise, anne ile paylaşarak beraberce bebeğin bakımını üstlenir.

*Çalışan bir annede çalışan bir bebek bakıcısı, bebekle ilgili sorumluluğun yanı sıra, evin günlük işlerinde çok fazla sorumluluk alamaz. Bebeğin uyuduğu zamanlarda, yemek ve toparlama yapabilir.

*Anne evde ise, anne bebekle ilgilenirken, evin günlük işlerinde daha fazla zamanı olacağı için, bu konuda desteğide artar.

Yatılı bebek bakıcısı;

*Gece bebeğin bakımı için ihtiyaç oldukça(anne seyahatte iken, hastayken veya dışarıda iken) destek verebilir. Fakat her gece bebeğe bakan bir bebek bakıcısı, ertesi gün yorgun ve verimsiz çalışabilir. Genellikle, akşam yemeğinden sonra, mutfağı toparlayıp, bebeğin yatışından sonra, 21.00-21.30 civarı, dinlenmek, duşunu alak ve ailesiyle görüşmek için odasına çekilir.

Yatılı bebek bakıcısı;

*Aile ile birlikte tatile ve yazlığa gidebilir. Çıkmadığı izin günlerini toplu olarak kullanır veya ücretini alabilir. Bütün bu konularda, yönlendirmeye gerek kalmayacak ve uzun süreli çalışabilecek bir yatılı bakıcı için, referanslı yatılı bakıcı arıyorum demelisiniz.

 

Yatılı Çocuk Bakıcısı Nasıl Bir Düzende Çalışır?

Yatılı çocuk bakıcısı;

*Haftanın 6 günü çalışır ve 1 gün izin kullanır. İzin günü, ailenin ve çocuk bakıcısının isteğine göre baştan konuşulur.

*Çocuğun bakımından sorumludur. Bu sorumluluk, çalışan bir annenin çocuğu ise, çocuğun gündüz tüm rutinini tek başına yönetme ve sürdürme becerisine bağlıdır.

*Eğer anne çalışmayan bir anne ise, anne ile paylaşarak beraberce çocuğun bakımını üstlenir.

*Çalışan bir annede çalışan bir çocuk bakıcısı, çocukla ilgili sorumluluk yanı sıra, evin günlük işlerinde çok fazla sorumluluk alamaz. Çocuğun uyuduğu zamanlarda, yemek ve toparlama yapabilir.

*Anne evde ise, anne çocukla ilgilenirken, evin günlük işlerinde daha fazla zamanı olacağı için, bu konuda desteğide artar. Eğer çocuk, yarım gün veya tam gün oyun grubu gibi okula gidiyorsa, ev ile ilgili daha fazla destek verecek şekilde en baştan anlaşabilirsiniz.

Yatılı çocuk bakıcısı;

*Gece çocuk uyanıyorsa, çocuğun bakımı için ihtiyaç oldukça(anne seyahatte iken, hastayken veya dışarıda iken) destek verebilir. Fakat her gece sık sık uyanan yatılı bakıcı, ertesi gün yorgun ve verimsiz çalışabilir. Genellikle, akşam yemeğinden sonra, mutfağı toparlayıp, çocuğun yatışından sonra, 21.00-21.30 civarı, dinlenmek, duşunu alak ve ailesiyle görüşmek için odasına çekilir. Yatılı çocuk bakıcısı, aile ile birlikte tatile ve yazlığa gidebilir. Çıkmadığı izin günlerini toplu olarak kullanır veya ücretini alabilir. Bütün bu konularda, yönlendirmeye gerek kalmayacak ve uzun süreli çalışabilecek bir yatılı çocuk bakıcı için, referanslı çocuk bakıcısı arıyorum demelisiniz.

 

Yatılı Yaşlı Bakıcısı Nasıl Bir Düzende Çalışır?

 

Yaşlı bakmak, sabır ve sakinlik isteyen bir meslektir. Bu işi ancak yaşlıları seven bireyler yapabilir. Referans en değerli etkendir. Özellikle tedavisi olan yaşlılarda, sağlıklı beslenme, ilaçları vaktinde alma ve hijyenik bir ortamda yaşama gibi hizmetleri, haftanın 6 günü, 24 saat şeklinde yatılı kalarak gerçekleştirir. Eve alışveriş yapılması gerekiyorsa, eksikleri alır ve taze olarak meyve sebze alışverişini yapar. Doktor kontrolüne gidilmesi, biten ilaçlarının temin edilmesi, banyosunun yaptırılması, tırnak kesimi, kıyafetlerinin değişimi gibi kişisel bakımları zamanında aksatmadan yapar. Yaşlı veya yaşlılarla ilgili, her türlü olumlu olumsuz gelişmeyi, yaşlının yakınlarına bildirir. Evin temiz ve tertipli olmasını sağlar. Bütün bu ihtiyaçları yönlendirme ve sürekli hatırlatma yapmadan yerine getirir. Güvenilir ve referanslı yaşlı bakıcısı, bu işi sahiplenir ve yaşlının gece gündüz tüm ihtiyaçlarına cevap verir. Vicdanlı ve yaşlınızı sahiplenerek çalışacak, gözünüz arkada kalmayacak, profesyonel yatılı yaşlı bakıcısı arıyorum demelisiniz.

 

Yatılı Hasta Bakıcısı Nasıl Bir Düzende Çalışır?

 

En önem verdiğiniz nokta, hasta bireyin teşhisine uygun tecrübeleri olan bir yatılı hasta bakıcı olması olmalıdır. Hastanın her derdinden anlayacak, hastalığın inceliklerini, dikkat etmesi gerekenleri ve hastalığın seyrini bilmesi, hastanın konforlu bakımı  ve devamlılık için çok önemlidir. 

Yatılı Hasta bakıcı ; hasta bireyin, gece gündüz yanında can yoldaşıdır. Hastanın tüm günlük yaşamsal ihtiyaçlarını karşılar. Hastanın gece tuvalet, banyo, ilaç gibi ihtiyaçlarının devamını sağlar. Tek başınayken oluşabilecek riskleri ortadan kaldırır. Hastanın genel durumu ile ilgili takibini yapar, herhangi bir olağan dışı durum yaşanırsa, doktor ve yakınlarına bildirir. Hastanın yaşadığı ortamın, gerekli hijyen koşullarına uygunluğunu sağlar. Hastanın moral ve motivasyonunu destekleyerek, uyum içinde huzurlu yaşamasını sağlar.

 

Yatılı Yardımcı Bakıcı Nasıl Bir Düzende Çalışır?

 

Yatılı yardımcı bakıcı, daha genel ihtiyaçlara cevap verir. Çocuğu olan bir anne yardımcısıdır. Gerektiğinde ev işlerine yardımcı olur, gerektiğinde çocuk bakımına destek olur. Bu aslında, anne babanın çocuk veya çocuklarla ilgili ne kadar profesyonellik isteyip istemediği ile alakalıdır. Daha çok benim sağ kolum gibi eve ve her şeye yardımcı olsun isterseniz, bu durumda, yenidoğan tecrübeli bir dadı veya eğitimli bakıcı olmaz. Daha önce, çocuklu ailelerde çalışmış, referanslı yatılı yardımcı bakıcı olması yeterlidir.

Sevgili ailelerimiz, evdeki yatılı bakıcının çalışma düzeni nasıldır? konusu, görüldüğü üzere her ihtiyaca ve bakıcı branşına göre değişiyor. Burada önceliklerinizi belirleyerek bakıcı seçmelisiniz. Bu sayede hem siz, hem de bakıcı sağlıklı ve huzurlu bir çalışma ortamında, uzun vadeli birliktelik yaşarsınız. Evime yatılı bakıcı arıyorum, diyorsanız bizi arayın.

 

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları 

İnsan Kaynakları Yöneticisi 

GÜLDAN ŞAHBAZ -10.05.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazımızı Paylaşır mısınız?


error: