Hasta bakıcı hizmeti nedir?

Bu haftaki yazımızda, hasta bakıcı hizmeti nedir? sorunuza, detaylı bir şekilde açıklık getireceğiz. Hasta yakınlarımızın, günlük bütün gereksinimlerini karşılayan, düzenli, özenli yaşamlarına katkıda bulunan ve can güvenliklerini emanet ettiğimiz kişilere, evde hasta bakımı hizmetini karşılayan hasta bakıcısı elemanlar deriz.

Hasta bakıcı hizmeti nedir?Hasta bakım hizmetinde çalışanlar, evde ne işler yapar?

Bir evin çekip çevrilmesi ile ilgili herşeyi yapar. Çamaşır, ütü, silme, süpürme, yemek yapmak, gerekirse alışveriş yapmak gibi…

Hasta bireyin yorulmamasını sağlar. Düzenli bir şekilde, yemeğin hazırlanması, İlaç kullanıyorsa takibinin yapılması, beraber yürüyüş yapmak, gerekirse banyo yapılması, saçının boyanması, giyinip soyunması ve tırnak kesimi gibi kişisel temizlik alanlarına da, destek verir. Bu gibi kişisel destekler, hastamızın erkek veya kadın olmasına göre değişebilir ve daha da detaylanabilir. Fatak hastanın, felçli hasta bakımı, yatalak hasta bakımı, demans hasta bakımı, alzheimer hasta bakımı, als hasta bakımı, parkinson hasta bakımı ve benzeri hastalıklarda, hastanın fiziksel bakım zorluğundan dolayı, 2. bir hasta bakıcı yardımcı hizmeti alınması gerekebilir. Ayrıca, bu tür riskli durumlarda, hastanın gece gündüz hiçbir suretle evde yalnız kalmaması gerekiyor. Bu Tür hastalara bakmak, teknik bilgi gerektirdiği için, evde hemşire hasta bakım hizmeti almanızda gerekebilir.

 

Yatılı hasta bakıcısı neden önemlidir?

 

 Belli bir yaştan sonra, hastalar gece yalnız kalmamalıdır. Hastalarda, denge kaybı, görme bozuklukları, hafıza problemleri, unutkanlık, erteleme ve benzeri durumlar yaşanabilir. Genellikle, hastalığa bağlı romatizmal hastalıklar, kalp damar hastalıkları, şeker, tansiyon gibi kronik rahatsızlıklar, hastaların günlük ihtiyaçlarının normal seyrinde karşılanmasını gerektiren önemli rahatsızlıklardır. Düzenli yemeklerini yemeleri ve saatinde ilaçlarını almaları çok önemlidir. Ayrıca, gece başlarına gelebilecek herhangi bir kaza, fenalaşma veya düşme gibi durumlarda yatılı hasta bakıcısı olması hayat memat meselesidir. Doktor tarafından takip edilen, alzheimer hastalığı, parkinson hastalığı, demans hastalığı, koah hastalığı, kalp yetmezliği ve benzeri teşhislerde, hastanın yalnız yaşaması çok risklidir. Karı koca hastalarda, hastaların birinin hasta olması diğer eşi fazlasıyla yoracak ve zamanla yıpranmasına sebep olacaktır. Bu nedenle, hasta gece yalnız değilse, eşi veya başka bir aile bireyi varsa gündüzlü hastaya bakıcı hizmeti alabilirler. Gündüzlü bakıcı, gün içinde ev işlerine bakıcı olarak, birçok konuda hayatlarını kolaylaştıracaktır.

 

Hasta ile bakıcı arasındaki ilişki nasıl olmalıdır?

-Karşılıklı güvene dayalı, saygılı ve uyumlu bir diyalog içinde çalışmak için, referanslı bakıcı olmalıdır.

-Görevlerini söylemeden yapıp, işinin takibini yapacak, tecrübeli hasta bakıcı olmalıdır.

-İşine zamanında gidip gelecek, asla yalan söylemeyecek, dikkatli ve özenli çalışacak, güvenilir hasta bakıcı olmalıdır.

-Hastanın isteklerine ve düzenine uyum sağlayabilecek, uzun vadeli çalışabilecek profesyonel hasta bakıcı olmalıdır.

-İşini yaparken temiz, şartlı şurtlu yapacak çalışkan bir bakıcı olmalıdır.

-Anlayışlı, işini aksatmadan yapan, sorumluluklarının bilincinde bir bakıcı bayan olmalıdır.

 

Hasta Bakıcısı Hizmeti Nedir?

 

Hastalarımız, zamanla hassas, kırılgan ve alıngan bir yapıya bürünürler. Etraftan ilgiyi, sevgiyi daha çok ararlar ve yalnızlaşmak istemezler. Özellikle 65 yaş üstü hastalarımızın, hasta için evde bakıcı hizmetleri alması çok önemli bir ihtiyaçtır. Can güvenliği ve hayat arkadaşı niteliğinde destek alıp, günlük ihtiyaçları konusunda sağ kol olacak eve hasta bakıcı hizmeti almalıdır. Evde hasta bakımı hizmetini herkes yapamaz. Hastaları seven, empati kurabilen, merhametli ve vicdan sahibi insanlar hastaya bakıcı olarak çalışabilirler. Bu hafta, hasta için evde bakıcı hizmetleri arayan ihtiyaç sahiplerine önemli bilgiler sunduk. Hasta bakıcısı arıyorum diyorsanız, bizi arayın.

 

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları

İnsan Kaynakları Yöneticisi

Güldan Şahbaz-09.09.2022

 

 

 

 

Yazımızı Paylaşır mısınız?


error: