Çocuklar en değerli varlıklarımızdır. Onların gelişim süreçlerini en iyi şekilde yönetmek, her anne babanın isteğidir. Ailelerin, bizlere çok sık sordukları soru, oyun ablası nedir ? Oyun Ablasının Görevleri nelerdir ? oluyor.
Oyun ablası; üniversite veya liseden çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenliğinden mezun olmuş, pedagojik formasyon almış, eğitimli çocuk bakıcılarıdır. Bu haftaki yazımızda, oyun ablasının görev ve sorumlulukları nelerdir ? konusunu kaleme aldık.
*Oyun ablası, çocuklarla gün içerisinde çeşitli eğitici etkinlikler yaparak, çocukların gelişimi için, motor becerisini artıran oyunlarla, kaliteli zaman geçirecek niteliklere sahiptir.
Oyun ablasının başlıca görevleri;
*En başta çocuğun güvenliğini sağlamak, her türlü iç ve dış etkenlerden korumak.
*Çocuğun yemek, park, tuvalet, uyku gibi temel ihtiyaçları ile ilgilenmek.
*Çocukların televizyon karşısında, bilgisayar başında veya tablet telefon gibi akıllı cihazlarla birlikte, sağlıksız bir şekilde büyümesini önler. *Çocuğun gelişimi konusunda etkinlikler üretir.
*Çocuğun gelişim ve eğitim başarılarını destekler.
*Çocuğun motor gelişimi için, eğitici oyunlar oynayarak önemli katkıları da bulunur.
*Oyun ablaları, tecrübeleri olmak kaydı ile, 0-6 yaş arası, her yaştan çocuğun eğitimiyle başlayabilir. Yeni doğan bebeklerde, muhakkak yeni doğan tecrübesi olması gerektiğini vurgulayalım.
*ilkokul döneminde de, çocuğun derslerine yardımcı ve etüt konusunda da destek verebilirler.
Oyun ablasının sorumlulukları;
*Oyun ablası, belirli plan eşliğinde ilerler ve bunu aile ile iletişim halinde yürütür.
*Çocuklarla eğitici oyunlar hakkında yeni bilgiler sahibi olur ve araştırma yapar.
*Oyun ablası, çocuklara örnek olduğundan tüm davranışlarına ve sözlerine dikkat eder.
*Okula giden bir çocuğun sorumluluğunu aldıysa, çocuğu okuldan alabilir. Ailenin izni ve isteği dahilinde, okul dışında da aktivite yaptırabilir. Evde çocuğun derslerine teşvik etme konusunda, çocukla iletişim kurabilen, ikna ve yönetme becerilerine sahiptirler.
*Çocuğun ilgi alanlarını gözlemleyip satranç, müzik, spor gibi vb. aktivitelerde de çocuğun yanında yer alır.
*Çocuğun enerjisine ayak uydurur ve dünyaya karşı bitmek bilmeyen merakları karşısında tüm donanımıyla birlikte çocuğu doğru yönlendirir.
*Çocukların duyarlı bireyler olması için eğitir, hayvanlara, bitkilere, doğaya ve arkadaşlarına karşı yaklaşımını olumlu yönde etkiler.
*Oyun ablalarının, nitelikli özellikleri ve yetenekleri vardır. Bu özellikler, satranç, yüzme, çeşitli müzik enstrümanı, spor, kültürel, sanatsal etkinlikler gibi. Bu sayede, çocukla bu tür etkinliklerde önemli rol oynar.
*Oyun ablası çocukla oyun programı yapıp uygular;
1-3 yaş arası çocuklar için yapılacak aktiviteler olarak, çocuğun büyük motor ve küçük motor gelişimi açısından, çocuğun oyunla öğrenme becerisi kazanması açısından ,çok önemlidir. Oyunlar, çocuğun öğrenme yeteneğini arttırır.
Örnekler vermek gerekirse; parmak boyası, lego oyunları ,pazıl eşleştirme oyunları, şarkılar, kitap okuma, masal anlatma, zıplamak, hoplamak, çeşitli materyal, oyuncak ve oyun kurma renkler, şekiller, sayılar ve benzeri oyunlar.
Günümüzde, sosyal yaşantılarımız ve çevremizde, geçmişe bakarak çok büyük değişim ve hızın olduğunun, ebeveynler olarak farkındayız. İşte tam da bu noktada, bilinçli ebeveynler, oyun ablası desteği almak isteyebilir. Sizlere, oyun ablasının görev ve sorumlulukları nelerdir ? bilgiler aktarmaya çalıştık. Bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa, bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Güldan ŞAHBAZ
İnsan Kaynakları Yöneticisi
12.02.2020