Yaşlılar bakıcıya ne zaman ihtiyaç duyar ?

Uzun yıllardır, yaşlı yakınlarından duyduğumuz ve anladığımız kadarıyla, yaşlılarının bakıcı istememesi karşısında, zorluklar yaşayan yakınları, bu konuda oldukça dertli ve çaresiz kalabiliyor. Yaşlı yakınları, yaşlısının ‘’ben bakıma muhtaç değilim’’ ‘’benim kimseye ihtiyacım yok’’ ‘’benim için boşuna masraf etmeyin’’ gibi ve buna benzer, engellemeleri karşısında elleri kolları bağlı hale gelebiliyor. Bu tür durumlarda, aile büyüklerini koruyup kollamak ve olumsuz sonuçlar yaşamadan önce önlem alabilmek, yaşlının yakınları için adeta bir görev olmalıdır. Bu hafta, bu önemli konuya parmak basmak amacıyla, yaşlılar bakıcıya ne zaman ihtiyaç duyar? konusunda yazımızı hazırladık.

Yaşlılar bakıcıya ne zaman ihtiyaç duyar ?

Yaşlılarımızın bakıcı yardımı almaları için alarm veren durumlar nelerdir, bir bakalım;

*Yaşlı günlük ihtiyaçlarını ihmal ettiği ve karşılamakta zorluk çektiği durumları başladıysa, sağlığını bozma tehdidi yakındır!!!

Yaşlı bir bireyin, günlük ihtiyaçlar noktasında, çok daha dikkatli davranması gerekir. Gerekli besin ihtiyacını alması ve temiz bir ortamda yaşaması gibi standartlarını, en iyi biçimde devam ettirmesi gereklidir. Özellikle yaşlınızın teşhisi konmuş bir rahatsızlığı var ise, ilaçlarını düzenli alması ve yaşam kalitesinin sürekliliği şarttır. Banyosunu yaparken yardım edilmesi, tırnaklarının kesilmesi, saçlarının bakımı gibi kişisel bakımlarının düzenli yapılması, yaşlınızın kendini daha iyi ve mutlu hissetmesini sağlayacaktır.

*Yaşlınız kendi can güvenliğini koruyamadığını ve dikkatsiz davrandığını anladığınızda, bunların tekrar etmesini beklemeyin!!!

Yaşlınız yalnız yaşıyorsa, evde yemek pişirirken ocağı açık unutması, banyoda veya evin herhangi bir yerinde düşüp kırık çıkık yaşaması, düzenli kullandığı ilaçlarını unutması veya zamanında almaması, kendini koruyamadığı anlamına gelir. Ayrıca, evdeki bir takım ihtiyaçlarının bitmesine rağmen, alışverişini yapamaması, evi derleyip toplarken yorulması gibi, daha pek çok etken, riskli ve tehlikelidir. Yaşlı birey yada bireyler, çocuklarına veya yakınlarına, maddi manevi yük olmak istememesi,  bütün bunları tek başına yapabiliyor olduğuna inanmasını sağlıyor. Buna inanması, yapabildiği ve yaşam ihtiyaçlarını tek başına karşılıyor anlamına gelmez. Yakınlarına yardımcı istemediği noktasında direnen yaşlılarımız, maalesef başlarına bir kaza veya çıkmaz yol geldiğinde, geç kalmış şekilde razı gelebiliyorlar. Bu nedenle, yaşlı yakının bu konuda çok temkinli davranıp, erken önlem alması çok önemlidir.

*Yalnızlığın verdiği mutsuzluk ve terk edilmiş hissi, yaşlınız için endişe verici boyutlara gelmeden önlemini almalısınız!!!

Yaşlı yakını olarak;

-Yaşlınızla uzak mesafelerde yaşıyorsanız!

-Yaşlınızı sık ziyaret edemiyorsanız!

-Yoğun bir iş hayatınız veya aile hayatınız varsa!

-Yaşlınıza destek olacak başka yakınlarınız yoksa!

Kendi duygularınız ve yaşlı yaşlınızın duyguları için zor bir durum içindesiniz demektir. Yalnız yaşayan yaşlılarımızın, hayatlarında onlara arkadaşlık edecek can yoldaşına ihtiyacı vardır. Sadece temizlik işlerine yardımcı niteliğinde bir yaşlı bakıcı olmaz. Beraber yürüyüş yapacakları, sohbet edecekleri, ortak paylaşımlarda anlaşabilecekleri, yalnızlıklarını paylaşacak, can ve nefes olacak, yol arkadaşına ihtiyaçları vardır.

Yaşlının bakıcıya ihtiyacı olduğu zamanlarda, çok sık yaşanan sorunlara gelirsek;

Örneğin;

Yaşlı anne babanızdan biri hastaysa ve biri diğerinin bakımını yapıyorsa, bu zamanla yıpratıcı ve zararlı sonuçlara yol açabilir. Zaten yaşlı olan birey, kendini koruyup kollayacağı zamanı hiçe sayarak, eşinin bakımına enerjisini verecektir. Bu durum, ne kadar sağlığı yerinde olursa olsun, zamanla onunda yaşam kalitesini bozacaktır.

Bu tür sık yaşanan diğer bir önemli durum ise; dışarıdan yaşlı bakıcısı, yaşlı yardımcısı desteği almadan, sorumluluk alan diğer aile bireyleri içinde geçerlidir.

Örneğin; 60-65 yaşlarında yaşlılık evresine girmiş bireyler, 85-95 yaş aralığında yaşlı annesine, babasına bakan bireyler haline gelebiliyor. Bu çok uzun ve meşakkatli bir süreç olduğu için, hem bakan kişinin hemde bakılan yaşlının bıkkınlığına ve psikolojik yıpranmalarına yol açar. Çünkü, 60-65 yaşına gelen birey, kendi hayat mücadelesinden çıkmış ve rahatça, özgürce yaşamayı istemek hakkıdır. Maalesef bu durumun nedeni, maddi ve manevi sorumluluklardan kaynaklanabilir.

Bu hafta, sizlere yaşlılar bakıcıya ne zaman ihtiyaç duyar? konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Burada en can alıcı tavsiyemiz, yaşlınıza ‘’senin bakıma ihtiyacın var’’ veya ‘’senin bakıcıya ihtiyacın var’’ şeklinde, asla yaklaşmayın ve ikna etmeye çalışmayın. Gelecek olan kişinin, onun hayatını kolaylaştıracak bir destekçi, yardımcı olacağı konusunda konuşmalar yaparak, anlatmaya çalışın. Fazla baskı yapmadan, dinleyerek, anlayarak, yavaş yavaş hazırlamaya çalışın. Bizler 33 yıllık yaşlı bakıcı danışmanlık firması olarak bu konuda, her zaman destek vermeye hazırız. Güvenilir, referanslı ve tecrübeli yaşlı bakıcılar için bizi arayabilirsiniz.

Güldan Şahbaz
İnsan Kaynakları Yöneticisi 
Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları 
25.11.2020

Yazımızı Paylaşır mısınız?


error: