Ev işlerine yatılı yardımcısı, uzun yıllara tecrübesiyle referansları olan ve bu işi meslek olarak yapan, evin genel ve detay tüm sorumluluğu alan ve işvereninin isteğine bağılı bu işleri yöneten yardımcı görevlerini tanımlar. Yatılı ev yardımcısı, ev sahibinin veya ailenin ihtiyaçları doğrultusunda hareket eder ve evin düzenli, temiz kalmasını sağlamak için çalışır. Bu haftaki makalemizde, yatılı yardımcı iş tanımı konusunda bilgiler, tavsiyeler ve önerilerimizi sizlerle paylaşacağız.
Yatılı ev yardımcısı iş tanımındaki çalışma sistemleri;
Temizlik için gerekli olan malzemeleri ve ekipmanları yerinde ve düzgün kullanır. Bunlar temizlik bezleri, kovalar, süngerler, temizlik solüsyonları, vakum veya süpürge, paspas, temizlik fırçaları vb. olabilir. Doğru zemin için doğru araç gereçleri ve deterjanları kullanır. Temizlik bez ve fırçalarını, evin hijyenine göre birbirine karıştırmadan kullanır. İlk önce ortalığı ve odaları düzenlemek için dağınıklığı azaltır, çöpleri boşaltır, kirli çamaşırları renklerine ayırarak yıkama işlemine başlar. İş yaparken de, asma ve yıkama işlemine devam eder. ve eşyaları yerlerine koyun. Ev, dubleks veya müstakil bir villa ise, evin üst katlarından başlayarak, aşağı doğru ilerleyerek kir ve tozu aşağı indirerek çalışır. Yatak odalarını, misafir odalarını, banyoları ve diğer üst kat odalarını temizler. Yatak takımlarını en az haftada bir defa değiştirir. Evin yüzeylerini önce detaylı süpürür, toz alır ve sonra da vileda yardımıyla siler. Evin kullanılmayan katlarına haftada bir bu temizliği yapar fakat yaşanılan bölgeleri, gün aşırı temizliğini yapar. Özellikle mutfak ve banyo çöplerini her gün yeniler.
Düzen içinde çalışmayı sağlamak;
Evin, alan olarak çok büyük olduğu ve ailenin kişi sayısının yoğunluğuna bakılarak, gündüzlü yardımcı, yatılı yardımcı, ev aşçısı, bebek varsa çocuk bakıcısı, yaşlı varsa yaşlı bakıcısı, hasta varsa hasta bakıcısı, bahçe için bahçıvan, ulaşım için özel makam şoförü gibi bir veya birden fazla ev personeli çalıştıran aileler olmaktadır. Bu tarz büyük evlerde, diğer çalışanlarla işbirliği oluşur ve sorumlu oldukları görev tanımlarının ayrımı yapılarak çalışılır. Evde yatılı yardımcı veya gündüzlü yardımcı olarak çalışan yardımcı bayan, salon ve oturma odalarını temizler. Mobilyaların, koçakların tozunu alır, en az haftada bir koltuk altlarını süpürür siler. Halı kullanılan evlerde, ayda bir halı şampuanı ile halının tozunu siler. Halılar 6 ayda bir yıkamaya gönderilir. Eğer varsa, çalışma odası veya ofis gibi diğer odaları da temizler. Evin perdelerini, normal boyutta ise, makinada yıkanabilir ise en az 2-3 ayda bir temizliğini yapar. Perdeler, stor şeklinde, çok büyük ve makinada yıkanmaz ise, ev sahibinin istediği aralıklarda kuru temizlemeye gönderilir. Camların temizliği ise, yazın ayda bir, kışın ise hava durumuna göre daha uzun aralıklarda temizlenir.
Mutfak düzeni sağlamak;
Sadece mutfağa ait, temiz bir bez veya sünger kullanarak mutfak tezgahlarını düzenli olarak temizler. Yüzeyleri temizlemek için uygun bir temizlik solüsyonu veya deterjan kullanır. Tezgahlarını özellikle her yemek yaptıktan sonra siler, bulaşıkları mümkün olan en kısa sürede bulaşık makinesine yerleştirir. Ayda bir mutfak dolap içlerinin tozunu alır, mutfak dolap kapaklarını ve çekmece yüzeylerini, her gün leke kontrolü yaparak siler. Buzdolabı içinde, tarihi geçmiş veya çürümüş yiyecek bırakmaz. Buzdolabı içinin hijyenine dikkat ederek düzenli siler. Bulaşık makinesi, fırın, mikrodalga vb. tüm mutfak eşyalarının iç dış temizliğini düzenli periyotlarla yapar. Tencere ve tavaları çizmeden dikkatli ve özenli kullanır. Mutfak bezlerinin temizliği, masa örtüsü temizliği ve kurulama havlularının temizliğini dikkatlice ve düzenli yapar. Mutfak lavabosunu düzenli olarak, lavabo temizleyicisi veya karbonat ve limon suyu gibi doğal temizleyiciler ile temizler. Mutfakta çöp bekletmez. Özellikle kesme tahtası, bıçaklar, tencereler ve tavalar gibi sık kullanılan eşyaları sağlıklı bir şekilde yıkar. Yemek hazırlığından sonra mutfak aletlerini ve ekipmanlarını özenli kullanır. Her gün mutfağı süpürür ve siler.
Hijyen kuralları ve yapılacaklar;
Kullanılan malzemeler; Kauçuk eldiven, temizlik bezi, sünger, tuvalet fırçası, temizlik solüsyonları (tuvalet temizleyici, yüzey temizleyici, cam temizleyici vb.) gibi temizlik için gereken ekipman ve malzemelerini kullanır. Fırçayla tuvaletin iç yüzeylerini ovulması, kenar ve alt bölgelerinin silinmesi, tuvalet klozet kapağı, kenarları ve alt kısımları temizliğini yapar. Lavabo, duş ve küvetin ovularak temizlenmesini sağlar. Kireç, sabun kalıntıları ve lekeleri oluşmaması için, düzenli olarak detay temizlik yapar. Cam temizleyici kullanarak aynaları ve cam yüzeyleri temizler. Gün aşırı el yüz havlularını değiştirir. Bornozları haftada 1 gün yıkar. Banyo dolap içlerini en az ayda bir defa boşaltır ve siler. Hafta bir banyo paspaslarını yıkar ve bitmeden tuvalet kağıdı stoğunu yapar. Temel kullanım malzemeleri, deterjan ve temizlik malzemelerini tükenmeden alınması için eksik listesine ekler. Çöpleri boşaltır ve sık aralıklarla çöp torbasını değiştirin. Saç fırçalarını temizler, boşalan el sabunu kabını doldurur.
Teras, balkon ve veranda temizliği;
Teras, balkon veya veranda temizliği yaz ve kışa aylarına göre değişir. Özellikle yaz aylarında, açık alanda biriken tozu ve kirleri temizlemek için bir süpürge veya fırça yardımıyla temizlik yapılır. Plastik veya metal mobilyaları sabunlu suyla yıkayıp durulanır. Ahşap mobilyaları temizlemek için uygun ahşap temizleyici veya sabunlu su kullanılır. Teras, balkon veya veranda zeminini süpürülür. Yüzeydeki yaprakları, tozu ve diğer kalıntılar temizlenir. Zemini temizlemek için su hortumu veya kova ile bol su ile yıkanır. Eğer teras, balkon veya veranda camlı bir alana sahipse, cam yüzeyleri temizlenir. Teras, balkon veya verandasında, bitki ve çiçekler varsa, onların bakımı ve sulanması ihmal edilmez. Özellikle duvarlarda, korkuluklarda ve köşelerde biriken örümcek ağlarını ve tozları temizlenir. Çok katlı, büyük evlerde, duvardan duvara devasa camlarda ve yüksekliklerde, ev sahibi düzenli olarak bir temizlik şirketi ekibi ile çalışması gerekir.
Yatılı Yardımcı İş Tanımı
Avrupa Yakası Yatılı yardımcı arıyorum semtleri;
Yatılı yardımcı arıyorum Levent
Yatılı yardımcı arıyorum Sarıyer
Yatılı yardımcı arıyorum Tarabya
Yatılı yardımcı arıyorum Etiler
Yatılı yardımcı arıyorum Ulus
Yatılı yardımcı arıyorum İstinye
Yatılı yardımcı arıyorum Zekeriyaköy
Yatılı yardımcı arıyorum Yeniköy
Yatılı yardımcı arıyorum Şişli
Yatılı yardımcı arıyorum Beşiktaş
Yatılı yardımcı arıyorum Taksim
Yatılı yardımcı arıyorum Beyoğlu
Yatılı yardımcı arıyorum Kâğıthane
Yatılı yardımcı arıyorum Kemerburgaz
Yatılı yardımcı arıyorum Eyüp
Yatılı yardımcı arıyorum Göktürk
Yatılı yardımcı arıyorum Gaziosmanpaşa
Yatılı yardımcı arıyorum Fatih
Yatılı yardımcı arıyorum Merter
Yatılı yardımcı arıyorum Zeytinburnu
Yatılı yardımcı arıyorum Bakırköy
Yatılı yardımcı arıyorum Ataköy
Yatılı yardımcı arıyorum Yenibosna
Yatılı yardımcı arıyorum Halkalı
Yatılı yardımcı arıyorum Küçükçekmece
Yatılı yardımcı arıyorum Florya
Yatılı yardımcı arıyorum Yeşilköy
Yatılı yardımcı arıyorum Bahçelievler
Yatılı yardımcı arıyorum Ortaköy
Yatılı yardımcı arıyorum Nişantaşı
Anadolu Yakası Yatılı yardımcı arıyorum semtlerimiz;
Yatılı yardımcı arıyorum Kadıköy
Yatılı yardımcı arıyorum Altunizade
Yatılı yardımcı arıyorum Acıbadem
Yatılı yardımcı arıyorum Erenköy
Yatılı yardımcı arıyorum Kozyatağı
Yatılı yardımcı arıyorum Moda
Yatılı yardımcı arıyorum Göztepe
Yatılı yardımcı arıyorum Fenerbahçe
Yatılı yardımcı arıyorum Feneryolu
Yatılı yardımcı arıyorum Ataşehir
Yatılı yardımcı arıyorum Ümraniye
Yatılı yardımcı arıyorum Çekmeköy
Yatılı yardımcı arıyorum Sancaktepe
Yatılı yardımcı arıyorum Çamlıca
Yatılı yardımcı arıyorum Suadiye
Yatılı yardımcı arıyorum Bostancı
Yatılı yardımcı arıyorum Maltepe
Yatılı yardımcı arıyorum Kartal
Yatılı yardımcı arıyorum Pendik
Yatılı yardımcı arıyorum Kurtköy
Yatılı yardımcı arıyorum Üsküdar
Yatılı yardımcı arıyorum Küçükbakkalköy
Yatılı yardımcı arıyorum Beykoz
Yatılı yardımcı arıyorum Kavacık
Yatılı yardımcı arıyorum Kısıklı
Yatılı yardımcı arıyorum Kandilli
Yatılı yardımcı arıyorum Rasathane
Günümüz şartlarında, yatılı yardımcı iş tanımı istenilen ve beklenen bir hizmettir. Görevlerini bilen ve tecrübeli yardımcı, etraftan, komşudan ve tanıdıktan bulmak pek mümkün değildir. Çünkü modern hayatta beklentiler değiştiği gibi, tecrübe ve hizmet kalitesinin seviyeleri de artmış bulunmaktadır. Yardımcı danışmanlık firmaları aracılığı ile, yatılı ev yardımcısının, iş bilen ve tecrübeli olarak, profesyonel ev hizmeti vermesi beklenmektedir. Evime yatılı yardımcı arıyorum diyorsanız, bizi arayın.
Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Yöneticisi
Güldan Şahbaz – 13.11.2023